Seminar Bucuresti, partea a II a| AATT

Tatiana Tzuka 0

seminar

Autor Horia Doroftei, Moderator al Grupului de Facebook Accounting all the time, aici AICI

Revenim cu noutati legislative , partea a doua . Detalii despre prima parte aici Seminar Bucuresti, partea 1| AATT

2/4: VENITURI PERSOANE FIZICE

Modalitatea de declarare a impozitelor anticipate si realizate si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice s-a modificat radical pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati cum ar fi: activitati independente, chirii, dividende. Aceste modificari nu se aplica veniturilor din salarii, din drepturi de autor sau arende, care sunt cu retinere la sursa.
Drept urmare:
S-a introdus un formular unic (Declaratia 212) prin care se declara venitul realizat din anul precedent, venitul estimat si contributiile sociale datorate, dupa caz.
Contributiile sociale sunt datorate daca se depaseste plafonul comunicat anul trecut (12 salarii minime – 12 X 1900 = 22.800 lei)
Exista un singur termen de plata si declarare – 15 martie a anului urmator. Pentru anul 2018 termenul de declarare este 15 iulie.
S-a introdus un termen pana la care daca se plateste suma integrala anticipata si a contributiilor se acorda o bonificatie de 5% din suma totala. Anul acesta termenul va fi 15.12.2018
Se introduce o bonificatie aditionala de 5% daca declaratia se depune electronic (fie prin certificatul digital al imputernicitului, fie prin Spatiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF, facut pentru CNP).
ATENTIE: Aceasta bonificatie nu este introdusa in declaratie momentan deoarece bonificatia se va acorda de abia la 15 martie 2019 cand se depune declaratia cu venitul realizat pentru 2018. De asemenea, toata suma realizata pentru anul 2018 trebuie achitata pana la termenul de 15 martie pentru a beneficia de bonificatie.
Se stabileste de catre contribuabil o suma anticipata, iar pana la 15 martie trebuie calculata suma finala. Termenul de plata atat al anticipatului, cat si a diferentei din suma finala si a contributiilor sociale este 15 martie, nu mai exista termene trimestriale
Plata se face pe baza declaratiei unice 212 depusa de contribuabil, nu se mai emit decizii de impunere de catre ANAF.
Ultimele decizii ce se vor emite de ANAF vor fi cele de regularizari aferente anului 2017
Se introduce posibilitatea ca persoanele care realizeaza sub 12 salarii minime sau nu realizeaza venituri sa plateasca contributia de sanatate la nivelul a 6 salarii minime pe economie pentru a fi asigurati
Pentru dividende se plateste doar CASS daca estimatul pe 2018 depaseste 12 salarii minime. Daca nu se estimeaza nimic si la sfarsitul anului se depaseste plafonul, se datoreaza tot pana la 15 martie contributia la cele 12 salarii minime, insa se pierde bonificatia de plata pana la 15.12.2018
ATENTIE: Dividendele care se iau in calcul sunt doar cele incasate. Astfel, nu mai exista o corelare intre D205 in care se declara si cele distribuite prin hotarari ale asociatilor si impozitate cu 5% si cele incasate efectiv de asociati.

Despre declaratia unica aici  Declaratia unica

Redactare Tatiana Tzuka, 13 aprilie 2018, ora 18.30

Imparte cu prietenii:

Etichete: ,

Apreciaza acest articol