plafon tva agentie de turism

-1 Plus Minus
Ana-Maria Prisecaru asked 2 ani ago

Buna ziua,
 
Revin cu spetele legat de contabilitatea agentiilor de turism .
 

  1. Am o agentie de turism platitoare de tva trimestriala la care am aplicat tva la comision in functie de marja, SDD , locul actiunii etc. 

Va spun mai concret cum inregistrez eu facturile .
Am inregistrat facturile de furnizori  pe un cont de  461  fara tva ( in cazul SDD-URILOR , regimul marjei , interne )  si facturile de client le-am pus pe 462  ( cu contravaloarea facturilor de furnizori aferente fiecarei actiuni  cu tva tot 0 ) +  diferenta de comision pe 704 la care aplic tva fie cu tva 0 pt SDD-uri , tva cota standard de 19 %  in cazul regimul marjei , sau  cu tva cota de 5/9/19 cand vindem catre persoane juridice de pe teritoriul Romaniei si facturile de furnizor sunt tot de la pers jurdice de pe teritoriul Rom.
Am analitice separate la aceste doua conturi 461 – inchise si neinchise , si la fel si la 462 – inchise si neinchise.
In decontul de tva in afara de rd . 9, imi mai duce la rd.14  livrarile si prestarile de servicii scutite cu drept de ducere  , practiv toata valoarea facturata pe care eu o trec in 462 . In nici un caz pe venit.
Am primit de la Anaf ieri urmatorul mail:
” Potrivit cifrei de afaceri rezultata din deconturile de TVA depuse pentru anul 2018 mai mare de 100.000 euro aveati obligatia schimbarii perioadei fiscale la TVA de la trimestru la luna. Va rugam sa transmiteti administratorului societatii  X  SRL,  sa depuna de urgenta declaratia de mentiuni 010 in vederea schimbarii perioadei fiscale la TVA la luna.  ”
I-am zis doamnei ca sigur este o greseala , ca este o agentie de turism aceasta si ca are regim special  si ca nu se iau in considerea aceste livrari , ci doar clasa 704 , 419 si 472
Mi-a dat mail legat de art 322 din codul fiscal , art 103 pct. 2  , am citit dar tot nu sunt lamurita .
VA ROG SA IMI SPUNETI SI MIE PE UN CAZ CONCRET , NU PE ARTICOLE DIN LEGE , DACA CHIAR SE IAU IN CONSIDERARE TOATE PACHETELE FACTURATE INDIFERENT DACA EU LE TREC PRIN 462 SI LE INCHID CU 461 ????? PENTRU DEPASIRE PLAFON DE 100.000 EURO LA TVA DE TRECERE DE LA TRIM LA LUNAR  SE IA IN CONSIDERARE TOT CE S-A FACTURAT , FIE AVANS , FIE PACHET INCHIS , NEINCHIS ??????
 

  1. Cazul 2 este ca am si o agentie de turism care este neplatitoare de tva . Inregistrez la fel facturile cu 461 , 462 si diferenta pe 704.

Aici pentru depasirea de plafon de  300.000 lei la tva , se iau in considerare doar CIFRA DE AFACERI formata din clasa 704 + 419 + 472 ,  sau SI 462  unde am acele pachete NEINCHISE?????
 
Astept cu interes un raspuns cat mai repede.
 
Va multumesc .

Imparte cu prietenii: