Penalizari (si alte consecinte) ale nedepunerii la timp a D600 per 2014

Intrebari si raspunsuri, Forum contabilitateCategorie: GeneralitatiPenalizari (si alte consecinte) ale nedepunerii la timp a D600 per 2014
Razvan asked 3 ani ago

Am înființat, în noiembrie 2013, un PFA în sistem real – CAEN 6311. Tot atunci am început activitatea.
Contractul cu Casa de Pensii l-am încheiat printr-un împuternicit, care a expediat declarațiile D600 (pentru 2013 și 2014) prin Poșta Română (am primit recipise ca dovadă că expedierea a fost făcută).
De la ANAF nu am primit niciodată, în Deciziile de impunere aferente anilor 2013 și 2014, sume de plătit către CAS. Și nu le-am plătit. Nu exista un „contract” în baza caruia să o fac. Îmi este clar că Poșta mi-a pierdut declarațiile și ele n-au mai ajuns la ANAF (pe vremea aceea erau „frământări” la Poștă).
Când am cerut lămuriri (târziu, în 2015) cu privire la această situație la un ghișeu al Administrației Financiare, mi-au spus că nu știu care este suma pe care trebuie să o plătesc către Casa de Pensii.
Funcționarul m-a întrebat dacă nu vreau să depun declarațiile ”acum” (atunci, în 2015). Asta ar fi presupus să plătesc o sumă mare de bani – cât pentru 15 luni plus o eventuală amendă pentru întârziere -, sumă care depășea cu mult posibilitățile mele de la acea vreme (nu pusesem banii CAS-ului deoparte), așa ca am plecat de la Administrația Financiară fară să fac acele declarații.
În acest moment situația mea financiară este mult ameliorată față de 2015. De asemenea, am aflat de posibilitatea plății în rate a datoriilor. De aceea, aș vrea să vă întreb:
1) Dacă aș face declarațiile în curînd, aș avea de plată suma pentru 15 luni plus o amendă sau, de asemenea, penalizări (dobânzi) de întârziere?
2) La cât se ridică amenda avînd în vedere că declarația va fi facută la început de 2018, din proprie inițiativă?<br>
3) Ce pot face ca să am de plătit cât mai puțin?
4) Ce altceva mai trebuie să știu depre „cazul” meu?
Vă multumesc!

Imparte cu prietenii: